pomodoro-tekniği-nedir

Zaman Yönetiminde Pomodoro Tekniği Nedir?

Ders çalışırken, bir proje ile uğraşırken odaklanma ve süre sorunu yaşıyor musun? Zaman yönetiminde  Pomodoro tekniği nedir öğrenirsen daha başarılı olabilirsin. İşte, bu tekniğin detayları!

Zaman yönetimi ve odaklanma başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri. Zamanı iyi değerlendirmek ve dolu dolu geçirmek çok önemli. Özellikle çevremizde bu kadar dikkat dağıtıcı öge varken bir konuya veya projeye odaklanmak zor olabilir.

Nihayetinde hepimiz insanız, mesai veya dersler boyunca dikkatin dağılmamasını beklemek pek gerçekçi sayılmaz. Ancak öğrenciler ve işletme çalışanları için verimliliği artıracak, odaklanmayı sağlayacak bir yöntem geliştirildi: pomodoro tekniği

Pomodoro Ne Demek?

Ekip çalışanlarının ve öğrencilerin zamanı daha verimli geçirmesini sağlayacak bu tekniğe şimdi yakından bakalım.

Pomodoro ismi İtalyanca domates kelimesinden geliyor. Tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo, domates şeklindeki mutfak saatinden ilham alarak yönteme bu ismi vermiş. Mutfak saatleri, yemeklerin pişme sürelerini kontrol etmek, unutmamak adına geliştirilmiş araçlar.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Bu domates şeklindeki saatten yola çıkarak tekniğin nasıl işlediğine geçelim. Bu teknikte bir işi, “çalışma + mola” şeklinde bölümlere ayırıyorsun. 25 dakikalık çalışmanın ardından 5 dakikalık mola veriyorsun. Sonra tekrar 25 dakikalık bir çalışma daha.

Bu teknikte her 25 dakikalık çalışma süresi bir pomodoroyu oluşturuyor. İki pomodoro arasında 5 dakika mola vermen gerekiyor. Her 4 pomodoro sonrası 15 ila 30 dakikalık büyük mola vermelisin.

25 dakika boyunca sadece işine veya dersine konsantre olmanı sonra 5 dakika mola verip tekrar hedefine odaklanmanı amaçlıyor. Odaklanma sonrası molalar, seni dinlendirirken tekrar başlayabilmen için enerji toplamanı sağlıyor.

Bu teknikten en iyi şekilde yararlanmak istiyorsan hedeflerini veya tamamlaman gereken görevleri tam olarak belirlemelisin. Ne kadar bir süreye ihtiyaç duyabileceğini tahmin edip kendine pomodoro hedefleri koy. Molalarda, büyük arada veya gün sonunda bu hedeflerine ne kadar ulaşabildiğini mutlaka kontrol etmelisin.

Kontrol listeleri veya yapılacaklar listesi oluşturman yararına olacaktır. Bu sayede hedeflerine ulaşıp ulaşamadığını net bir şekilde görebilirsin.

Pomodoro sırasında dikkatini dağıtacak şeyleri uzaklaştırmalısın. Örneğin telefonunu sessize alabilir, aramalarını molalarda yapabilirsin. Sosyal medya hesabına iki de bir göz atmaktan vazgeçmelisin. Sürekli gidip çay kahve veya yiyecek almak, masadaki eksikleri gidermek, yüksek sesli müzik dinlemek gibi alışkanlıkların varsa bunları molalarda yapmalısın.

Pomodoro Uygulaması

Süre takibi için sen de bir mutfak saati, masa saati, telefonun saatini kullanabilirsin. Bilgisayar yazılımlarından veya mobil uygulamalardan destek alabilirsin. Ancak özellikle telefonun dikkatini dağıtmasına izin vermemelisin.

pomodoro-tekniği-nedir

Tekniğin sahibi olan Francesco Cirillo sitesinde zaman takibi yapmanı sağlayan bir Pomodoro uygulaması sunuyor. Burada ne çalıştığını “Add activity” diyerek yazıyorsun. Sonra saati Wind Up düğmesine dokunarak başlatabilirsin. Pomodoro dolunca uyarı alacaksın. Ayrıca istersen mola süreni de belirleyebilirsin.

Cep telefonunda kullanabileceğin bu tekniğe sahip Pomodoro uygulamaları mevcut. İtalyan geliştiricinin resmi olarak yayımladığı bir mobil uygulaması yok. Birçok zaman yönetimi uygulaması, pomodoro tekniği de içerdiğini belirtiyor.

pomodoro-tekniği-nedir

App Store’dan veya Google Play’den istediğin uygulamayı indirebilirsin. Örneğin çoklu platform desteği sunan Focus To-Do zaman yönetimi uygulamasını deneyebilirsin. Uygulamanın ücretsiz sürümü 2 günlük, Premium satın almanı istiyor ancak temel işlevleri de sana oldukça yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda Pomodoro tekniği nedir, en temel bilgileri paylaştık. Twitter Spaces nedir bilmiyorsan hemen haberimizi oku.

Blogsal.net’e abone olmayı ve bu haberi sosyal medya hesaplarında paylaşmayı unutma.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir