whatsapp-gizlilik-güncellemesi

WhatsApp Gizlilik Güncellemesi: Kabul Etmeyene Kötü Haber!

WhatsApp gizlilik güncellemesi ile bir kez daha gündemde. Uzatılan kabul süresi sonrasında ne olacağı merak konusu. Neler olabileceğine dair ilk sinyaller gelmeye başladı, işte detaylar!

8 Şubat 2021 itibarıyla WhatsApp gizlilik ilkesi değişikliği söz konusu olmuş, tüm dünyada özellikle ülkemizde büyük tepkiyle karşılanmıştı. İnsanlar farklı uygulamalara yönelmiş, bilmeyenler Telegram nedir, ne işe yarar diye sormaya başlamıştı.

Gelen yoğun tepkiler ve BiP, Telegram, Signal gibi diğer mesajatarlara yaşanan kullanıcı geçişi nedeniyle sözleşme onay tarihi uzatılmıştı. Peki, sözleşmede ne isteniyordu, kısaca hatırlayalım.

WhatsApp’ın da sahibi olan Facebook, kullanıcı verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmasına izni verilmesini istemişti. Henüz bu kararından geri atmış değil.

Yaşanan büyük dijital göç sonrası WhatsApp, Instagram gibi pek çok sosyal ağda mesaj içeriklerini paylaşmayacaklarına dair reklamlar yayımlamaya başladı. Bunun kullanıcılar üzerinde ne kadar etkili olduğu zamanla anlaşılacak.

Zorunlu olarak kabul etmen gereken politika değişikliği için son onay tarihi 15 Mayıs olarak açıklandı. Herkes 15 Mayıs sonrası ne olacak diye merak etmeye başladı.

WhatsApp Gizlilik Güncellemesini Kabul Etmezsen Ne Olacak?

Şu anki mevcut tüm kullanıcıların 15 Mayıs’a kadar sözleşmeyi kabul etmesi gerekiyor. Neler olacağına dair bilgileri Techcrunch kamuoyuyla paylaştı.

Sözleşmeyi kabul etmezsen hesabın 15 Mayıs’ta silinmeyecek. WhatsApp bu konuda bir SSS sayfası paylaştı. 15 Mayıs’tan sonra da sözleşmeyi onaylayabilirsin.

Bununla birlikte politika değişikliğini kabul etmezsen birtakım sınırlamalarla karşılaşacaksın. Uygulamayı güncelleyebileceksin. Kısa bir süreliğine arama ve bildirim almaya devam edeceksin. Sana gelen mesajları okuyabileceksin ama mesaj atamayacaksın.

Bu geçici durumun ne kadar süreceği tam net değil. Birkaç hafta olabileceği tahmin ediliyor. Hesabının pasifleşmesi söz konusu olacak. Ayrıca WhatsApp’ın paylaştığı bir SSS sayfasına göre 120 gün boyunca aktif olarak kullanılmayan bir hesap her an silinebilir.

Bu şekilde bir planlama olduğu ama her şeyin henüz tam olarak netleşmediği ifade ediliyor. Kim mesaj atamadığı bir mesajlaşma uygulamasını kullanmak ister ki?

Şu an için görünün o ki Facebook, WhatsApp kullanıcılarının telefon numarası, cihaz bilgisi gibi üst verilerine erişmekte ısrar edecek. Çünkü Facebook, WhatsApp’ın da dahil olduğu bir ekosistem kurmak istiyor. Bu da açıkçası Çinlilerin süper uygulaması WeChat’i insanın aklına getiriyor.

Reklamlar ve e-ticaret faaliyetlerini her iki uygulama üzerinden de kontrol etmek istiyor. Hali hazırdaki tüm uygulamalarını birbirine entegre etmeye çalışıyor. Bunu Instagram’da, Messenger’da görmek mümkün.

Politika değişikliği, ödeme ve alım satım bilgilerinin WhatsApp ve Facebook arasında paylaşılmasını ön görüyor. Bu sayede daha iyi hedef odaklı reklamlar ve daha etkin satışlar söz konusu olabilecek.

Yani tamamen duygusal meseleler. Böylesine büyük çapta bir hizmetin ücretsiz olduğu düşünüldüğünde neden politika değişikliğine gidildiğini anlamak mümkün. Halihazırda WhatsApp Business için işletmeler bir bedel ödüyor ve haliyle işletmeler de daha fazla talepkar oluyor.

Kullanıcı kaybetmek pahasına WhatsApp gizlilik güncellemesinin kabul edilmesinde ısrarcı olacak mı veya bir alternatif sunacak mı zamanla göreceğiz.

WhatsApp çoklu görüntülü arama nasıl yapılır, makalemizi okudun mu?

Blogsal.net’e abone olmayı ve bu haberi sosyal medya hesaplarında paylaşmayı unutma.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir