cornell-not-tutma-tekniği

Cornell Not Tutma Tekniği Nedir?

Sen de birçok öğrenci gibi anlatıcının her söylediğini yazmaya çalışırken ipin ucunu kaçırıyor, konuyu takip etmekte zorlanıyorsan Cornell not tutma tekniği tam da sana göre!

Cornell not tutma tekniği, adından da anlaşılacağı üzere not almayı kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir yöntem. Bu yöntem, katıldığın konferans vb. etkinliklerde, yakalayabileceğinden daha hızlı gerçekleşen sunumlarda hayat kurtarıcı bir rol oynayabilir.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Cornell not alma tekniğinin ortaya çıkış süreci 1940’lı yıllara dayanmaktadır. Bu tekniğin ilk örneklerine 1949 yılında tekniğe ismini veren Cornell Üniversitesinde rastlanmaktadır. Üniversite profesörlerinden Walter Pauk tarafından geliştirilmiştir.

O tarihten günümüze kadar yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bununla birlikte bu tekniği diğer not alma yollarından ayıran birtakım özellikler vardır.

Cornell Not Tutma Tekniği ve Diğer Yöntemlerin Farkları

Öncelikle Cornell tekniği, bir not alma metodundan çok daha fazlasıdır. Bu metot, insanların öğrenme biçimlerinin en temel özellikleri göz önüne alınarak oluşturulmuş.

Sadece not almaya değil, bir konuya ait bilgileri önem sırasına göre nasıl düzenleneceğine de vurgu yapar. Not almayı kolaylaştırır ve notlarını düzenli hale getirip tekrar etmeni sağlar. Ayrıca daha rahat öğrenmene de zemin hazırlar.

Klasik bir şekilde duyduğunu yazarak aldığın notlar Cornell tekniğine göre birçok dezavantaja sahip:

  • Birincisi klasik not alma yöntemlerinde, anlatıcıya yetişebilmek için bir noktadan sonra konuyu dinlemeyi bırakıp sadece duyduğunu yazmaya odaklanmak zorundasın.
  • İkincisi hemen hemen her duyduğunu yazmaya odaklandığın için aldığın notlar gerekli gereksiz birçok detay içerecek. Bu yüzden büyük olasılıkla konunun can alıcı noktalarını gözden kaçıracaksın.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Uygulanır?

Bu tekniği uygulayabilmek için öncelikle sayfayı dört parçaya bölmelisin. A4 boyutlarında bir dosya kâğıdını ele alacak olursak:

  1. Sayfanın en üstünden birkaç santim boş bırakacak şekilde boydan boya yatay bir çizgi çekerek satır oluştur. Bu üst satır, katıldığın konferansın tarihini, anlatılan konunun ve senin ismini içeren bir başlık bölümü.
  2. Aynı satır oluşturma işlemini sayfa altında da uygulayarak kendine bir özet bölmesi oluştur. Bu bölümde anlatılan konuyu ve öğrendiğini bilgileri kendi kelimelerinle buraya özetle.
  3. Sayfanın solundan yine dört beş santim boşluk bırakarak aşağıya kadar düz bir çizgi çiz. Sol tarafta kalan sütuna anahtar kelimeleri yaz ve sağ taraftaki geniş sütuna ise konunun can alıcı noktalarını, örnekleri, şekil ve grafikleri ekle.

cornell-not-tutma-tekniği

Artık elinde dört parçalı bir not alma şablonu var. Gelelim not alma düzenine ve çalışma yöntemine!

Cornell Not Tutma Tekniği Uygulanışı ve Önemli Kavramlar

Cornell not tutma tekniği örnekleri incelendiğinde metodun bünyesinde 6 temel kavram vardır. Bunlar; kaydetme, sorular, tekrarlama, yansıtma, gözden geçirme ve örneklemedir.

Bu kavramlar Cornell tekniğini kullanarak nasıl not alman gerektiğini açıklayan temel kavram ve aşamalardır. Peki, nedir bu kavramlar, gelin birlikte bakalım.

  • Kaydetme: Anlatıcıyı dinlerken önemli gördüğün her noktayı sayfanın sağında kalan geniş boşluğa not alman gerektiğini ifade eder. Burası genel notlar kısmın olacak.
  • Sorular: Aldığın notları okuyarak bunların hangi sorulara karşılık gelebileceğini tahmin etme yöntemi. Bu yöntem sonucu elde ettiğin anahtar kelimeleri ise sayfanın solunda kalan sütunlara yerleştirmelisin.
  • Tekrarlama: Soruları tamamladıktan sonra anahtar kelimelere bakarak önemli notları hatırlamak için yapacağın pratikleri ifade eder. Anahtar kelimelere karşılık gelen bilgileri veya soruların cevaplarını kendi kelimelerinle yüksek sesle tekrar et.
  • Yansıtma: Aldığın notlardan çıkardığın anahtar kelimeler ve konunun önemli kısımları üzerinde detaylıca düşünmen gereken kısımdır. Yani öğrendiklerini detaylıca irdelemen gerekir. Bu bilgiyi nasıl kullanacağını, dayandığı prensipleri sorgulaman gerekir.
  • Gözden geçirme: Oluşturduğun not sayfasını düzenli aralıklarla tekrar okumalısın. Haftada 10 dakika bakmak yeterli olacaktır. Böylelikle bu bilgileri unutmamış olur ve yeri geldiğinde kolaylıkla kullanabilirsin.
  • Örnekleme: Bu aşamada öğrendiğin bilgileri farklı örneklerle desteklemelisin. Kalıcı öğrenme açısından kendinin bulacağı örnekler daha faydalı olabilir.

Ayrıca ders çalışırken zaman yönetimi konusunda sorun yaşıyorsan Pomodoro tekniğini uygulayabilirsin. Cornell not alma tekniği ile ilgili olarak aşağıdaki videoyu da izleyebilirsin.

Sonuç Olarak

Cornell not tutma tekniği öğrenciler tarafından yıllardan beridir uygulanan ve verimli sonuçlar elde edilen bir yöntemdir. Bu yöntem sana hız kazandırmakla birlikte doğru zamanda etkili ve düzenli şekilde not almanı sağlayacak.

Ayrıca aldığın notları kolayca tekrar edip hızlıca öğrenmene yardımcı olacak. Sınav günleri not arama derdinden de seni kurtaracak.

Not almanı kolaylaştıracak mobil uygulamalar da var. En iyi not alma uygulaması makalemizi hemen oku, dilediğin bir tanesini kullanmaya başla.

Yazımızı beğendiysen sosyal ağlarında paylaş ve herkesten önce blog yazılarımızı okumak için şimdi Blogsal.net‘e abone ol.

Cornell Not Tutma Tekniği: Sık Sorulan Sorular

Cornell not alma tekniği nedir?

Öğrencilerin verimli bir şekilde not almalarını ve ders çalışmalarını sağlamak amacıyla 1949 yılında Walter Pauk tarafından Cornell Üniversitesinde geliştirilmiştir. Her şeyi not etmek yerine anahtar kelime kullanımını esas alır. 4 parçalı bir kağıda not tutmayı esas alır.

Cornell tekniği nasıl uygulanır?

Cornell tekniğinde notlarını 4 parçalı bir kağıda alırsın. Üst kısma başlık, sol tarafa anahtar kelimeler, sağ tarafa konuyla ilgili önemli noktaları not edersin. Alt kısma ise konuyla ilgili özet çıkarmalı ve kendi kelimelerini kullanmalısın.

Cornell tekniği defteri nedir?

Bu teknik için kullanılan şablonu her seferinde tekrar tekrar çizmek yerine bu yönteme göre basılmış bir defter kullanabilirsin. Cornell tekniği defteri, her sayfada bir şablon içerir. Hem notlarını da bir arada tutman hem de tekrar etmen kolaylaşır.

İyi bir not nasıl tutulur?

İyi bir not tutmanın sırrı iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Ayrıca her söyleneni yazmak yerine kendi kelimelerinle anahtar kelimeler, örnekler, unutulması kolay şeyler gibi can alıcı noktaları not alman önemlidir. Cornell tekniğinden veya not alma uygulamalarından faydalanabilirsin.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir