zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

Zoom Uygulaması Ne İşe Yarar ve Kafana Takılan Sorulara Cevaplar

Gündemi sallamaya devam uygulama Zoom, güvenlik açıklarına rağmen hala popüler. Zoom uygulaması ne işe yarar, nedir, nasıl kullanılır, güvenli mi gibi işte birçok sorunun cevabı!

Koronavirüs salgının patlak vermesi, dünyada pek çok şeyi değiştirdi. Uzaktan eğitim, evden çalışma kavramları öne çıktı. Sosyal mesafe sorunu nedeniyle iş toplantıları, görüşmeler, dersler hatta paneller sanal ortama taşındı.

İşte tam da bu dönemde Zoom’un yıldızı parladı ve günlük 10 milyon olan kullanıcı sayısı bir anda 200 hatta 300 milyona çıktı. Peki bu Zoom uygulaması ne işe yarar ve çok daha fazla akla takılan soruya yanıt arıyoruz.

zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

Zoom Uygulaması Ne İşe Yarar, Nedir?

Zoom, bulut tabanlı bir video konferans hizmeti. Diğer insanlarla sanal ortamda görüntülü, sesli ve yazılı olarak iletişim kurmanı sağlıyor. Mesajlaşma uygulamalarının aksine daha fazla insanı aynı anda bir araya getirebiliyor.

Şirketin yıldızı Koronavirüs salgınıyla birlikte parlıyor ama bu popülarite, önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Buna daha sonra değineceğiz.

Bu telekonferans hizmetinde iki kavram öne çıkıyor: Zoom Meeting, Zoom Room.

zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

Zoom Meeting Nedir?

Zoom Meeting (Zoom Toplantısı), servis üzerinden video konferans yoluyla gerçekleştirilen görüşmeye deniyor. Bu tür bir toplantıya web kameran veya telefonun aracılığıyla bağlanabilirsin.

Zoom Room Nedir?

Zoom Meeting (Zoom Odası), fiziksel donanımların (tabletler, akıllı tahtalar, kameralar gibi farklı cihazlar) kurulumu ve eşitlenmesi yoluyla bir bakıma şirket içi sanal toplantıların gerçekleştirildiği toplantı odalarına denir.

Toplantı tarih ve saatleri planlar ve zamanı geldiğinde yapılır. Zoom Rooms abonelik gerektirir ve büyük çaplı işletmelere daha uygundur.

Zoom Uygulamasının Özellikleri

Kısaca Zoom’un özelliklerine değinelim.

1- Çoklu platform desteğine sahip. Windows, Mac, iOS, Android, masaüstü ve tarayıcı versiyonları bulunuyor.

2- Ücretli ve ücretsiz kullanım seçeneğine sahip.

3- Birebir veya grup halinde video konferans yapılabiliyor. Ücretsiz versiyonda 100 kişiye kadar katılım sağlanırken Enterprise Plus’da sayı 1000’e çıkıyor.

4- Ücretsiz versiyonda 40 dakikalık görüşme sınırı varken diğer aboneliklerde sınırsıza çıkabiliyor.

5- Yapılan görüntülü konuşmalar kaydedilip sonradan izlenebiliyor.

6- İş dünyasının sıklıkla kullandığı Slack, Zapier, Asana, Trello gibi pek çok sisteme entegre olabiliyor.

7- Ekran paylaşımı, dosya paylaşımı gibi farklı birçok özelliğe sahip.

Zoom Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Zoom, kullanım kolay olsa da henüz Türkçe dil desteği yok. Ancak bir kez kullanıldıktan sonra rahatlıkla kullanabilirsin.

Öncelikle Zoom’u nerede kullanacağına karar vermelisin: Bilgisayarında mı yoksa akıllı telefonunda mı kullanacaksın?

Bilgisayar (Windos, Mac) veya uygulama (iOS, Android) ile Zoom nasıl kullanılır kısaca bakalım. İşletim sistemleri farklı olsa da mantık aynı.

Bilgisayarda Zoom Nasıl Kullanılır?

zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

1- Zoom’un web sayfasına git. Sign Up It’s Free butonuna tıkla.

2- Yaşını doğruladıktan sonra e-posta adresin, belirleyeceğin bir şifre, ismin ile kayıt ol. İstersen Google veya Facebook hesabınla da kayıt olabilirsin. E-posta hesabınla üye olursan doğrulama işlemeni yapmayı unutma.

3- Web tarayıcından uygulamayı kullanmaya devam edebilir veya Zoom Desktop‘u indirebilirsin. Masaüstünü kullanmaya karar verirsen tekrar giriş yapman gerekebilir.

4- Join Meeting ile sana gönderilen bir görüşme davetine kabul edebilir veya New Meeting ile sen yeni bir toplantı düzenleyebilir ve insanları davet edebilirsin.

5- Ayarlanan tarih ve saatte görüşme başlayacak.

Nasıl yapacağını anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsin.

Uygulamada Zoom Nasıl Kullanılır (Android, iOS)?

Görünümde çok küçük çaplı değişiklik olsa da Android ve iOS uygulamada kullanım aynı.

zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

1- Android veya iOS sürümünü indir. Uygulamayı kurup aç. Açtığında Sign Up ile yeni kayıt olabilir veya Sign In ile mevcut Zoom hesabınla giriş yapabilirsin.

2- Yeni kayıt olacaksan bilgisayardaki gibi e-postan ile kayıt olmalı ve hesabını aktive etmelisin.

3- İster yeni bir toplantı oluşturup arkadaşlarını davet edebilir veya bir toplantıya katılabilirsin.

Nasıl yapacağını anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsin.

Zoom Ne İşe Yarar Merak Edip Kurdun Ama Güvenli mi?

Dünyada ve Türkiye’de karantina nedeniyle ofislerin ve okulların kapatılmasıyla Zoom talep patlaması yaşadı. Zoom’un kullanılmasını söyleyen Almanya gibi ülkeler; MEB gibi devlet kurumları veya SpaceX, Google gibi şirketler biranda fikir değiştirdi. “Zoom hiç de güvenli değil” dediler, yasaklama veya sınırlama yolu gittiler.

Peki neler oldu? Biranda 20, 30 katına çıkan kullanıcı sayısı bilgisayar korsanlarının iştahını kabarttı ve uygulamanın zafiyetlerinden yararlandılar. Güvenlik uzmanları yazılımın açıklarını ortaya dökmeye başladı.

1 Nisan 2020’de şirketin CEO’su Eric S. Yuan kendi bloglarında güvenlik açıklarının olduğunu kabul etti. Özür dilerken bir de eylem planı açıkladı. Çünkü hizmetin ciddi zafiyetleri vardı.

Uygulamanın uçtan uca şifrelemesi yetersizdi. Toplantıyı bir korsan kaydedip rahatlıkla ifşa edebiliyordu.

Ders izleyen öğrencilere biranda porno görüntüleri izlettiriliyor veya video konferanslar alakasız kişilerle doluyor ve trolleniyordu. Zoombombing (Zoom bombamala) kavramı ortaya çıktı. Özellikle herkese açık toplantı ID’leri kolayca kopyalanıyor, davetsiz misafirler oturumları basıyor. Kimileri ekran paylaşımını zaafa uğratıyor, alakasız içeriklerin görüntülenmesine neden oluyordu.

Kullanıcı bilgileri hacker platformlarında satılığa çıkarılmıştı. Hatta kredi kartlarından ücret kesildiğini belirten öğretmenler oldu.

Nihayetinde hiçbir uygulama %100 güvenli olamaz ancak makul seviyede hatalar olabilir. Zoom açıkları kapatmaya çalışıyor. Elbette karşı ataklar devam ediyor.

zoom-uygulaması-ne-işe-yarar

Toplantı ID’si ana ekrandan kaldırıldı. Zoom toplantıları için şifreli giriş geldi ama bu da kırıldı. Daha güvenli şifreleme oluşturuluyor. Artık toplantıya katılırken şifre de istenecek.

Toplantı öncesi sanal bekleme odaları (Virtual Waiting Rooms) oluşturuldu. Toplantıya kimlerin katılacağını yöneticiler önceden görebilecek, dilediklerini engelleyebilecek.

Zoom Security araçları eklendi. Yöneticiler, ekran paylaşımını açıp kapatabilecek. Kimlerin konuşabileceğini veya yazılı mesaj gönderebileceğini ayarlayabilecek. Özellikle yazılı sohbette URL ve dosya paylaşımları büyük sorun oluşturuyordu. Bir dizi güvenlik ayarı getirilmiş durumda.

Güvenlik zafiyeti oluşturan kullanıcıların şikayet edilmesinin önü açıldı.

27 Nisan’da Zoom 5.0 duyuruldu. AES 256-bit GCM şifrelemeye geçiş başladı. Uygulamanın bilinen pek çok güvenlik açığı kapatılıp bir dizi ek güvenlik sunuluyor. Kullanıcıların uygulamaları güncellemesi isteniyor.

Sonuç Olarak

Başta Zoom ne işe yarar sorun olmak üzere diğer birçok soruna da umarım cevap bulabilmişsindir.

Elbette yeterli olmayacak ama Zoom 5.0, en azından eskisinden daha güvenli olacak.

Güvenlik açıklarına rağmen tüm dünyada ve ülkemizde Zoom en çok indirilen ve kullanılan yazılımlardan bir tanesi olmaya devam edeceğe benziyor.

Ücretsiz versiyondaki 40 dakikalık sürenin yeterli olması ve 100 kişinin dahil edilebilmesi bir anda herkesin ilgisini çekti. Özellikle uzaktan eğitim için oldukça makul bir çözüm görünüyor. Home ofis çalışanların da toplantılarını evlerinden rahatlıkla yapabilmesi demek.

Türkçe olmaması en büyük dezavantajı. Aynı özelliklere sahip ama Türkçe olan alternatiflerini deneyebilirsin.

Fazla katılımlı bir görüntülü görüşme yapmayacaksan diğer alternatif uygulamaları tercih edebilirsin. Örneğin artık WhatsApp 8 kişiye kadar görüntülü sohbete izin veriyor.

Zoom Uygulaması Ne İşe Yarar: Sık Sorulan Sorular

Zoom ne işe yarar?

Zoom, bir video konferans uygulamasıdır. Sanal ortamda yazılı, sözlü ve görüntülü olarak ekibin ve arkadaşların ile iletişim kurmanı sağlar.

Zoom ücretsiz mi?

Kısmi olarak evet, Zoom ücretsiz diyebiliriz. Ancak ücretsiz sürümde bir oturum en fazla 40 dakika sürebilir. Ücretsiz sürümde buna benzer kısıtlamalar mevcut.

Zoom Cloud Meeting nedir?

Zoom Cloud Meeting, iş toplantılarını, nerede olursan ol, sanal ortamda görüntülü olarak yapmanı sağlayan profesyonel bir araçtır. Ekibinle dilediğin yerden iletişim kurabilir, yeni kararlar alabilirsin.

Zoom programı güvenli mi?

Zoom uygulamasının güvenlik açıkları tespit edilmiştir. Zoom ekibi tarafından güvenlik açıklarını kapatacak yeni önlemler her geçen gün sisteme dahil edilmektedir. Pek çok insan tarafından gönül rahatlığıyla kullanılsa da yine de dikkatli olmakta fayda var.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir