Twitter Nedir, Ne İşe Yarar: Temel Bilgiler

Gündemden hiç düşmeyen bir uygulama var. Hala kullanmaya başlamadın mı? Twitter nedir, ne işe yarar diye merak edenler için temel bilgilerle harika bir makale hazırladık.

Ne İşe Yarar dizimizde bugün yine en çok kullanılan hatta ülke ve dünya gündemini belirlemede rol oynayan bir uygulamadan bahsedeceğiz. Henüz bu uygulamayla tanışmamış veya pek kullanmıyor olabilirsin. Twitter hakkında bilinmesi gerekenler, bu temel kılavuz ile Blogsal.net’te.

Uygulama üzerinden yapılan paylaşımlar, kitleleri oldukça etkiliyor. Tüm dünyada siyasi gündemi belirlerken firmalar, geliştiriciler, ünlüler kendileriyle ilgili duyuruları tweetler aracılığıyla yapıyor.

Hootsuite göre şu an 340 milyon kullanıcısı var. Bunların 187 milyonu aktif kullanıcı ve kullanıcıların %70’i erkek. Acaba Twitter’daki gergin havanı nedeni bu olabilir mi?

Bu etkili sosyal medya aracına şimdi yakından bakalım, Twitter nedir, ne işe yarar adım adım açıklayalım.

Twitter Nedir, Ne İşe Yarar?

Aklından geçen birçok noktaya değinecek bu sosyal medya uygulamasını yakından tanıyacaksın. Öncelikle mavi bir kuşun temsil ettiği tweet, retweet, beğeni, etiket ve takipler dünyasına hoş geldin!

Twitter Nedir?

Twitter, 2006 yılında yayın hayatına başlayan, sınırlı sayıda karakterden oluşan “tweet” denilen mesajlarla kullanıcıların birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurdukları çevrim içi haber ve sosyal ağ oluşturma sitesi. Bugün itibarıyla hem web üzerinden hem de Android ve iOS uygulamalar aracılığıyla kullanılabiliyor.

Twitter yapısı itibariyle mikroblog olarak da kabul ediliyor. Duygu ve düşüncelerini bir tweette en fazla 280 karakter kullanarak anlatman gerekiyor. Öyle uzun uzun yazmak yok.

Bu yönüyle kısa mesajları anımsatıyor. İlk başta 140 olan karakter yani boşluklar dahi yazılabilecek harf sayısı artık 280. Bu yetersiz gelirse yine karakter sınırlamasına riayet ederek tweet dizisi oluşturabilirsin.

Tweet Nedir?

Tweet, bu platformda paylaşılan mesajlara verilen isim. Duygu ve düşüncelerini karakter sınırlamasını uyarak bir tweet ile paylaşabilirsin. Tweetine bir bağlantı, resim, video, emoji, çıkartma, GIF veya anket ekleyebilirsin.

İlk tweet, 21 Mart 2006’da Jack Dorsey tarafından atıldı. Bugün ise günlük 500 milyon tweet atılıyor. Çok büyük bir sayı değil mi?

Retweet Nedir?

Retweet, başkasına ait beğendiğin bir tweeti yeniden paylaşmaya verilen isim. Bir tweetin popülerliği ve gündeme oturmasının en temelinde yatan sebeplerden biri de retweet edilmesi yani birçok kişi tarafından yeniden paylaşılması.

Twitter Ne Demek?

Twitter’ın Türkçesi nedir diye baktığımızda cıvıl cıvıl ötmek, cıvıldamak anlamına geliyor. Zaten platformun logosunda mavi bir kuş bulunuyor.

Tweet ise cik, ciklemek anlamına geliyor. Anlayacağın mesajlara verilen isim de yine kuşlarla ilgili. Bu mavi kuş hakkında konuşmaya devam edelim.

Twitter Nasıl Çalışır ve Kullanılır?

Twitter, kısıtlı metin içeriğine rağmen çok sık kullanılıyor. Uygulamayı kullanmak oldukça kolay. Tek ihtiyacın olan bir hesap açıp profil oluşturmak gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Hesabın herkese açık veya gizli olabilir. Herkese açık bir hesap seçmen durumunda tweetlerini herkes okuyabilir. Gizli hesap seçersen sadece seni takip etmelerine izin verdiğin kişiler tweetlerini okuyabilir.

Kendine benzersiz bir kullanıcı adı belirlemelisin. Kullanıcı adları @ sembolüyle kullanılır. Bu sembol sayesinde tweetlerinde @kullaniciadi şeklinde yazarak birinden kolayca bahsedebilirsin. Bu sayede bahsettiğin kişi tweetinden haberdar olabilir.

Kendine bir profil oluşturmalı, fotoğrafını eklemelisin. Kendinle ilgili kısa bilgiler verebilirsin. Profilinle kim olduğunu anlamaları konusunda diğer kullanıcılara yardımcı olacaksın.

İlk başta yumurta olarak başlayacağın serüvenine tweet attıkça ve takipçi kazandıkça normal bir kullanıcıya dönüşeceksin.

Tweet atmak için:

1- Kalemi andıran + işaretli tüy simgeli mavi düğmeye dokun.

2- Neler oluyor kısmına mesajını yaz, istersen aşağıdaki menü seçeneklerini kullanarak resim, video ekle.

3- Tweetle düğmesine dokun.

Twitter’da önemli bir kavram da hashtag yani etiket. Hani şu meşhur # kare simge. Anahtar kelimelere veya konu başlıklarının önüne konulur. Örneğin #konu, #gündem. Etiketler daha kolay bulunmanı ve trend olan konularda tweet atmana yardımcı olacak.

Web arayüzündeki menüde # kare işaretine, Android uygulama arayüzünde büyütece dokunduğunda Trend Topics, yani İlgini Çekebilecek Gündemleri görebilirsin. Burada özellikle etiket kullanılarak yapılmış paylaşımları görebilirsin.

Uygulamanın algoritması dışında bu etiketler gündemin belirlenmesine yardımcı olur. Sen de ilgini çeken bir konu hakkında gündemde olan etiketlerden birini kullanarak düşüncelerini paylaşabilirsin.

Tweetlerin 280 karakter olmalı. İstersen video, fotoğraf ve anket paylaşabilirsin. İlgini çeken kullanıcıları takip ederek akışında bu kullanıcıların tweetlerini okuyabilirsin. Hoşuna giden tweetleri beğenebilir, yorumunu ekleyerek retweet yapabilirsin.

İnsanların ilgisini çekebilecek tweetler atarak seni de takip etmelerini sağlayabilirsin. Günümüzde her sosyal ağın olduğu gibi Twitter’ın da bol takipçili fenomenleri mevcut.

Rahatsız olduğun hesapları takip etmekten vazgeçebilir hatta engelleyebilirsin. Tweet atarken sorumlu davranman gerektiğini unutma!

Twitter Ne İşe Yarar?

 

Şimdi Twitter nedir, ne işe yarar, merakını gidermek adına kısa kısa bilgiler paylaşalım. Neden bu kadar popüler bir platform olduğuna daha kolay karar verebilirsin.

Uygulama, birçok sosyal ağ ve sosyal medya özelliğini bünyesinde taşıyor. Tweetler, SMS ile mesajlaşmaya çok benziyor. Takip ve beğeni özelliği ile bir sosyal ağ haline gelirken Direkt Mesaj özelliği onu bir mesajatara dönüştürüyor. Bu sayede daha özel iletişim kurabilir, sohbet edebilirsin.

Haber kaynaklarının yoğun tweetleri onu bir haber kaynağına dönüştürürken paylaşılan video ve fotoğraflar sosyal medya özelliklerini güçlendiriyor.

Herkes farklı nedenlerle bu platformu kullanıyor olabilir ama içerikleriyle aslında değerli bir kaynak. Gazeteler, haber ajansları ve gazeteciler, gün içerisinde ilk elden haber paylaşıyor. Son çıkan ürünler hakkında bilgi alabilir hatta acil durumlarda hükümet yetkililerin açıklamalarını okuyabilirsin. Arkadaşlarınla her daim irtibat halinde kalabilirsin. İşte, detaylar.

1- Haber Kaynağı

Tüm haber ajansları, gazeteler, yayın kuruluşları, televizyonlar ve gazeteciler artık Twitter kullanıyor. Yerli veya yabancı bir haber ajansını takip ederek Türkiye’den ve dünyadan son dakika gelişmeleri öğrenebilirsin.

Sevdiğin yazar ve gazetecilerin görüşlerini öğrenebilirsin. Makalelerine bağlantılar aracılığıyla erişip okuyabilirsin.

Yerelde pek çok insan yaşadığı şehirle ve toplumsal olaylarla ilgili fotoğraf ve video paylaşıyor. Bir nevi amatör habercilik yapıyor. Bunların bir kısmını ekranlarda veya gazete sayfalarında görmen pek mümkün değil.

Resmi ağızlardan yapılan açıklamaları da okuman mümkün çünkü Twitter hesabı olmayan resmi kurum neredeyse yok.

Bu açıdan bakıldığında uygulama tam bir haber kaynağı. Haberleri özet şeklinde okuyacağın doğru ancak bağlantılara tıklayarak haberin tamamını okuyabilirsin.

2- Pazarlama Kaynağı

Dijital pazarlama açısından platform bulunmaz bir kaynak. Birçok hizmetin ve ürünün tanıtımı uygulama üzerinden yapılabiliyor. Şirketler, müşterileriyle etkileşime geçebilir ve reklamlarının ne kadar hedef odaklı olduğunu görebilir.

Potansiyel müşteri adayını, doğru müşteriyi bulma açısından önemli bir kaynak. Reklamların hedefine ulaşabilmesi bu sosyal ağda daha kolay.

Bir tüketici olarak ürün aldığın firmaya ulaşabilirsin. Günümüzde pek çok firma ve çevrim içi mağaza Twitter müşteri hizmetleri desteğine sahip. Bir tüketici olarak şikayetlerini paylaşıp insanların ve firmaların daha dikkatli olmasını sağlayabilirsin.

3- İletişim Kaynağı

DM yani Direkt Mesaj özelliği sayesinde anlık mesajlaşma uygulaması gibi kullanılabiliyor. İstediğin kullanıcıyla DM’den kolayca irtibat kurabilirsin.

DM üzerinden yapacağın mesajlaşmaları herkes okuyamayacağı için gizliliğini de korumuş olursun. Arkadaşlarından, sevdiklerinden bu sayede haber alabilirsin.

WhatsApp görüntülü arama gibi özellikleriyle öne çıksa da mesajlaşma adına alternatif olarak Twitter‘ı da kullanabilirsin. Alternatif demişken anlık mesajlaşmayı kolaylaştıran WeChat nedir, ne işe yarar biliyor musun?

4- Bilgi ve Eğitim Kaynağı

Birçok konudaki bilgi ve tecrübeni eğitici ve öğretici içerikler sayesinde geliştirebilirsin. Sadece gündelik konular hakkında yorum yapan kullanıcıların dışında bilgi edinebileceğin pek çok hesap bulabilirsin.

Farklı sektörlerde hizmet veren kuruluşlar ve alanında uzman kişiler, platform aracılığıyla tecrübelerini diğer insanlara aktarıyor. Daha detaylı bilgiler bulabileceğin kaynakları uygulama üzerinden paylaşıyorlar.

Örneğin İngilizce öğrenme konusunda BBC Learning English’i (resmi hesabı: @bbcle) takip ederek dil becerilerini geliştirebilirsin. Twitter’da İngilizce Öğrenmek İçin Mükemmel 6 Yol isimli makaleyi oku. Nasıl yapacağını çok daha kolay anlayacaksın.

5- Tanınma Kaynağı

Dünya çapında tanınan birçok ünlü ismin Twitter’da resmi hesabı yer alıyor. Hayranlarıyla uygulama üzerinden iletişime geçiyor, hayatlarıyla ilgili son gelişmelerden bahsediyor.

Barack Obama’dan sonra Twitter’da en çok takipçisi olan ünlü Justin Bieber. Resmi hesabı @justinbieber ve 114 milyon takipçisi var.

Ünlü olmak ve tanınmak için Twitter ideal bir yer. Her sosyal ağın kendine has fenomenleri elbette var ama pek çok şirket veya kişi takipçi sayısını artırma noktasında çalışmalar yapıyor.

Birçok insan için tanınmanın en ideal yollarından biri. Uygulamada, hatırı sayılır bir takipçi kitlesine ulaşman, bir “influencer”a dönüşmen için hiçbir engel yok.

Dijital dünyada Influencer Marketing yani etkileyici (hatırlı) pazarlama, önemli bir gelir kaynağı. Platform, bir influencer (etkileyici, hatırlı kişi) için ideal bir araç ama önce çokça tanınmalısın.

6- Eğlence Kaynağı

Uygulama sadece sıkıcı haberlerin, ürün tanıtımlarının veya politik konuların konuşulduğu bir yer değil. Sayısız eğlenceli video ve fotoğraf paylaşılıyor. Bir sürü eğlenceli mem, GIF, çıkartma, karikatür bulabilirsin.

TikTok kadar olmasa da pek çok komik ve eğlenceli video ve resim bulup vakit geçirebilirsin. Arkadaşlarınla veya diğer insanlarla sohbet edebilirsin.

En son çıkan filmler, diziler, gösteriler, tiyatrolar, konserler ve etkinlikler hakkında bilgi bulabilirsin. Örneğin, bir filmle ilgili gerçek kişilerin yorumlarını okuyarak izleyip izlememeye karar verebilirsin. Bu arada en iyi Android film izleme uygulamaları listemize mutlaka göz atmalısın.

Twitter’ın Özellikleri: Son Değişiklikler

Aslında uygulamanın özelliklerinden ara ara bahsettik. 2006 yılında çıkışından itibaren Twitter’a pek çok özellik eklendi veya çıkarıldı. Bunların tamamında bahsetmeyeceğiz ancak son zamanlarda yapılan değişiklere değinelim.

  • Bir döneme damga vuran, canlı yayın yapmaya imkan tanıyan Scope (Periscope) 31 Mart 2021 itibarıyla artık kullanılamayacak. Maalesef Periscope’un fişini çekti.
  • Tüm uygulamaları etkisi altına alan Hikayeler özelliği Twitter’a da geldi. Profilinde 24 saat süreyle paylaşım yapabileceğin bu özelliğin adı ise Fleet. Esasen bildiğin Instagram hikaye paylaşmakla aynı.
  • Sahte hesapları önlemek adına onaylanmış hesap (mavi rozet) programı geçici olarak durdurulmuştu ancak 2021 yılı içerisinde program yeniden devreye girecek.
  • Devlete veya resmi makamlara ait hesaplara özel etiket yerleştirecek. Bu sayede bu hesabın bir resmi görevliye veya makama ait olduğu belli olacak.
  • Şiddet içeren veya toplumun bir kesimini rencide edici paylaşımlarda uyarı yazısı gösteriyor. Özellikle siyasi figürlere uyguladığı bu tür yaptırımlar nedeniyle yeni algoritması çok tartışma konusu.
  • Sesli mesaj gönderilemiyordu ama artık DM’den 140 saniyelik sesli mesaj atmak mümkün olacak.
  • Sesli mesajla birlikte Space gün yüzüne çıkacak ve sesli sohbet imkanıyla yakında Clubhouse’a rakip olacağı ifade ediliyor. (Şimdilik sadece iOS’ta ve belirli kullanıcılara açık)
  • Pek yakında Super Follow ile içerik üreticiler, takipçilerinden özel içeriklere erişim için para isteyecek. Takipçiler, maddi olarak da içerik üreticilerini destekleyecek. Uygulamadan para kazmak mümkün olacak.
  • Kısa bir süre sonra Communites ile Twitter gruplarını görmemiz mümkün olacak.

Twitter’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

Twitter nedir, ne işe yarar gibi temel konulardan bahsettikten sonra bazı hatırlatmalarda bulunmamızın faydası var.

İnsanların, resmi makamlara veya yetkili kişilere seslerini duyurabilmesi açısından oldukça önemli bir araç. Düşüncelerini, tepkini veya memnuniyetini sen de özgürce dile getirebilirsin. Ancak bu durum diğer insanları rencide edecek şekilde olmamalı.

Eleştirmek demek küfretmek veya hakaret etmek değildir. Nezaket kurallarını hiçe sayarak sorumsuzca paylaşımlar yapmamalı, sorumlu ve saygılı davranmalısın.

Tweetlerinden dolayı yasal olarak sorumlu tutulabileceğini aklından çıkarma.

Uygulamanın doğası gereği kolayca hesap açılabilmekte. Bu da sahte hesapların, istenmeyen mesajların çoğalmasına neden olabiliyor. Bot hesaplar aracılığıyla bir konu gündeme taşınıp toplumsal manipülasyon yapılabiliyor. Yalan haberler içeren tweetler yüzünden istenmeyen hadiseler yaşanabiliyor.

Twitter, sahte hesaplar ve yalan haberler yüzünden tüm dünyada sıkıntı yaşıyor. Bunu önlemek için bir dizi çalışma yapsa da art niyetli kişiler bir şekilde yolunu buluyor.

Örneğin İlber Ortaylı’ya aitmiş gibi onlarca hesap var ve onun ağzından sözler paylaşılıyor. İlber Ortaylı’ya sorulduğunda ise kendisinin aktif olarak uygulamayı kullanmadığını yardımcılarının @ilberortayligsu hesabını yönettiğini ifade ediyor.

Bu noktada her tweetin gerçek sahibi tarafından paylaşılıp paylaşılmadığından emin olmadan retweet yapma. Sen retweet yaptıkça yanlış bilgiler ortada dolaşıyor. Sanki gerçekmiş gibi algı oluşuyor.

Bu sahte hesaplar yüzünde Twitter’da en çok duyulan kavramlardan biri de Trollük ve Troller. İnsanları dolaylı yollardan rahatsız eden ve kendi istedikleri konularda konuşmalarını sağlayan kişilere Trol (troll) denir. Kışkırtıcı bir yorum yapıyor veya münakaşa başlatıyor.

Bunlar, genellikle bilgisayar aracılığıyla yapılan bot hesaplardır. Örneğin @ahmt12345678910 böyle bir kullanıcı adını kim alır ki? İsim ve rakamlardan oluşan tuhaf kullanıcı adları olan ve Parody Account (Parodi Hesap) yazan profillere dikkat et.

Her yoruma cevap vermeden veya gündemdeki bir konuyla ilgili tweet atmadan önce mutlaka bir kez daha düşün.

Sonuç Olarak

Twitter nedir, ne işe yarar sorusuyla ilgili temel bilgiler paylaştık. Uzun yıllardır varlığını sürdüren uygulamanın yeni özellikler kazanarak yoluna devam edeceği aşikar.

Uygulamanın haber, pazarlama, iletişim, bilgi, tanınma ve eğlence bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğundan değindik.

Pek çok tartışmanın odağına otursa da Türkiye’de henüz temsilcilik açmasa da hem ülkemizde hem de dünya da çokça kullanılan bir uygulama. Öyle ki Twitter hesabı olmayan devlet başkanı neredeyse yok gibi. Hükümetler bile birçok açıklamayı uygulama üzerinden yapmaya devam ediyor.

Bu kadar sık kullanılan bir uygulamayı kullanıp kullanmamak elbette senin kararın. Paylaşırken sorumlu davranarak uygulamadan en iyi şekilde yararlanabilirsin.

Sosyal medyayı suçlamak yerine bilinçli bir kullanıcı olmak herkesin menfaatine olacaktır.

Twitter ile dijital dünyaya sen de adım at.

Blogsal.net’in resmi Twitter hesabı @blogsalnette‘yi takip etmeyi ihmal etme. Bloğumuza abone olmayı, bu makaleyi paylaşmayı unutma!

Son olarak hala WhatsApp’a alternatif arıyorsan Telegram nedir, ne işe yarar makalemizi mutlaka oku!

Telegram Nedir, Ne İşe Yarar Sık Sorulan Sorular

1- Twitter ne anlama gelir?

Twitter, kelime anlamı olarak cıvıldamak demek. Boşluklar dahil en fazla 280 karakter kullanarak duygu ve düşüncelerini paylaşabildiğin sosyal medya uygulaması. Diğer kullanıcıları takip ederek mesajlarını da okuyabilirsin. Keyifli vakit geçirmen için bir dizi ek özellik de bulabilirsin.

2- Tweetlemek ne demek?

Tweetlemek, Twitter üzerinden mesajlaşmaya verilen ad. Uygulama jargonunda duygu ve düşüncelerini ifade edebileceğin mesajlara tweet denir. Haliyle tweet atma işlemine de tweetlemek denilmekte.

3- Tweet nasıl sabitlenir?

Profiline istediğin bir tweete sabitleyebilirsin. Paylaştıklarına bakanlar ilk olarak bu tweeti görür. Bir tweete sabitlemek için tweetin üstünde bulunan aşağı yönlü ok tuşuna bas. Buradan ilk önce Profil Sayfana Sabitle ardından da Sabitle seçeneğine dokunarak işlemi tamamla.

4- Twitter’da dünya gündemine nasıl bakılır?

Cep telefonunda büyüteç simgesine dokunarak Keşfet bölüme geçerek gündemdekilere bakabilirsin. Belli bir konuma göre gündemdekilere bakmak için Gündemler bölümünden Değiştir’e tıkla. Kişiselleştirilmiş Gündemleri Sakla seçeneğini kullanarak farklı yerlerden gündemleri takip et.

Köksal Uslu: