slack-uygulaması-ne-işe-yarar

Slack Uygulaması Ne İşe Yarar, Nedir, Nasıl Kullanılır?

Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen Slack uygulaması nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, gibi sık sorulan pek çok soruya cevap bulacak, uygulamayı yakından tanıyacaksın.

Slack Uygulaması Nedir?

Slack, çok yönlü bir iletişim ve iş birliği uygulamasıdır. Anlık mesajlaşma özelliğinin yanı sıra sesli ve görüntülü görüşme yapabilme, dosya paylaşma, farklı uygulamalarla entegre çalışabilme özelliğine sahip.

Amaç bir proje ekibinin iletişim kurarak en verimli şekilde çalışması sağlamak. Özellikle uzaktan çalışma veya evden çalışma söz konusu olduğunda ilk akla gelen uygulamalardan.

işletim sistemlerinde çalışabilen bağımsız uygulamalarının yanı sıra herhangi bir web tarayıcıdan erişilebilen çevrimiçi versiyonu da mevcut.

Slack Uygulaması Ne İşe Yarar?

slack-uygulaması-ne-işe-yarar

Slack uygulaması çalışma alanları için geliştirilmiştir. Gruplar veya çalışma ekipleri ücretsiz olarak bir Slack Workspace (çalışma alanı) oluşturabilir. Ücretli versiyonu elbette ki daha gelişmiş özelliklere sahip.

Slack çalışma alanı, tüm takım çalışanlarına ev sahipliği yapıyor. Kullanıcılar, çalışma alanının rehberine ekleniyor bu sayede ekip üyeleri topluca veya birebir mesajlaşabiliyor. Bu yönüyle WhatsApp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını hatırlatsa da farklı özelliklere sahip.

Çalışma alanlarının en büyük özelliklerinden biri de Slack Channels yani kanallar. Hemen Telegram’ın kanalları aklına gelebilir. Çalışma alanındaki her bir kanal bir ekibe, bir projeye veya tartışma konusuna ayrılabilir.

Bazı kanallara herkes erişebilirken bazılarına sadece izin verilen kişiler girebilir. Açılan kanallara erişim sınırlandırılabilir ve davetle kişiler eklenebilir.

Örneğin bir web sitesi projesi yürüttüğünü düşünürsen kodlama ekibi için bir kanal açarken içerik üreticileri için farklı bir kanal açabilirsin. Kanalları daha da özelleştirebilir, içerik üreticilerini oyun, Android, Windows gibi farklı kanallara da ayırabilirsin.

Ücretsiz versiyonun da bire bir sesli ve görüntülü görüşme imkanı tanırken ücretli sürümde ise 15 kişiye kadar grupça görüşmek mümkün.

Slack Nasıl Kullanılır?

Slack’i kullanmaya başlamadan önce bir çalışma alanı (workspace) oluşturmalısın. Bu alanda çalışacak insanlara katılmaları için davet göndermeli ve sonrasında bu kişileri eklemelisin. Kanallar oluşturabilir ve katılımcıları kanallara göre dağıtabilirsin.

Bir çalışma alanına katılman için sana da davet gelebilir. Katılımcılar birer Slack hesabı oluşturup davet edildikleri çalışma alanına katılabilir.

Çalışma alanın kurucusu, yönetici yetkisine sahip olacağı için kanalları, entegre edilecek uygulamaları, çalışma kurallarını düzenleyebilir.

slack-uygulaması-ne-işe-yarar

Uygulamanın web ve masaüstü sürümünde ana menü solda yer alıyor. Burada Kanallar (Channels), Direkt Mesajlar (Direct Messages), Uygulamalar (Apps) bölümleri bulunuyor. Diğer kısımda ise mesajlaşma ekranı yer alıyor. Kanallardan gelenler ve direkt mesajlar burada gösteriliyor. Bu haliyle klasik mesajlaşma uygulamalarına benziyor.

slack-uygulaması-ne-işe-yarar

Android versiyonunda ise yine klasik mesajlaşma uygulaması görünümü hakim. Üst yer alan çalışma alanı resmine dokunduğunda soldan menü açılıyor, yukarıdaki seçenekler sunuluyor.

Ücretsiz versiyonda 10.000 mesaja kadar arşivleme, bu mesajlarda arama yapma ve geriye gidebilme imkanına sahip. Ancak ekran paylaşma özelliği yok.

Dosya ve belge paylaşmak mümkün. Mesajlarda emoji kullanabilir, hatta tepkilerini emoji olarak verebilirsin. Mesajlaşırken en güzel özelliklerinden biri de bahsetme (mention) özelliği. Kanaldaki bir sohbette özellikle ilgili kişinin okumasını istiyorsan isminin başına @ koyarak (@koksal gibi) mesajını gönderebilirsin. Karşı taraf anında uyarı alacak.

Kendine bir durum atayabilirsin. Örneğin In a Meeting’i (toplantıdayım) seçip 4 saat meşgul olacağını belirtebilirsin.

Ücretsiz sürüm Drobbox, Google Drive, Jira Cloud gibi 10 uygulamayı entegre etmeye izin veriyor. Elbette diğer planlarda sayı sınırsız.

Anketler yapmak, istatistikler toplamak için iş akışını ve iletişim kolaylaştıran botları kullanmakta mümkün.

Sonuç olarak

Slack, uzaktan çalışma ve iş birliği için oldukça faydalı bir uygulama. Ücretsiz sürümü sınırlı özelliklere sahip olsa da küçük ekipler ve işletmeler için yeterli.

Davet ile kişilerin eklenmesi, çalışma saatlerinin düzenlenip vakitsiz zamanlarda bildirimlerle rahatsız edilmemen önemli.

En büyük eksikliklerinden biri Türkçe dil desteğinin henüz uygulama da yer almaması. İngilizce bilmeyenler ilk başta biraz zorlanabilir.

Slack uygulaması nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır sorularını kısaca cevapladık. Yeni uygulamalar keşfetmek için takipte kal!

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir