La Casa De Papel Ne Anlatıyor: Soygun mu, İsyan Mı?

Şu Dali maskeli, kırmızı tulumlu adam ve kadınları sen de gördün mü? Netflix dizisi La Casa De Papel ne anlatıyor merak ediyorsan işte tüm cevapların!

Seç-İzle platformu Netflix sayesinde tüm dünyada ve ülkemizde tanınmış, oldukça popüler hale gelmiş bir İspanyol soygun ve suç draması: La Casa De Papel. Öyle ki 2018’de en iyi drama dizisi olarak Emmy ödülü aldı.

O kadar popüler hale geldi ki tribünlere, sokaklara bu Dali maskeli kırmızı adamlar dadandı. Hatta çok ünlü bir futbolcu dizide boy gösterdi. Kim olduğunu ilerleyen satırlarda söyleyelim.

İyi de bu kadar ünlenen bu La Casa De Papel ne anlatıyor, bir soygun hikayesi nasıl bir efsaneye dönüştü?

La Casa De Papel Ne Demek ve Ne zaman Çıktı?

La Casa De Papel, Türkçe “Kağıt Ev” demek. Alex Pina’nın kaleme aldığı ve Jesus Colmenar’ın çektiği dizinin ilk bölümü 2 Mayıs 2017’de yayınlandı.

Kulağa inanılmaz gibi gelen hikaye, iki kısım halinde 15 bölüm olarak yayımlanır. İlk başta İspanyollar çok ilgi gösterse de izleyici sayısı düşünce dizinin devamı gelmez. Ancak Netflix dizinin uluslararası yayın haklarını satın alınca işin rengi değişir.

23 Kasım 2017’de final yapan dizi Netflix için 40’ar dakikalık 13 + 9 şeklinde iki kısım olarak toplam 22 bölüm haline getirilir. Dizi tüm dünyada inanılmaz beğeni toplar. 3. sezon 8 bölüm olarak 19 Temmuz 2019’da yayımlanır. 4. sezonun 8 bölümü ise 3 Nisan 2020’de gösterime girer.

La Casa De Papel Dizisinin Konusu Nedir?

La Casa De Papel ne anlatıyor dersen kısaca değinelim. 1. ve 2 sezonda, Profesör lakaplı (Alvaro Morte) birinin başını çektiği bir hırsızlık çetesi İspanya Kraliyet Darphanesini soyar ve tam 2.4 milyar avro çalarak kaçar.

3. ve 4. sezonda bu sempatik hırsızlar bu kez yine Profesör’ün liderliğinde İspanya Merkez Bankasının altın rezervlerine gözü diker. Bir hayali gerçekleştirmek isteyen Profesör, planı hazırlar ve ekip de şaşalı bir şekilde bankaya girer.

5. sezon finale doğru gidilirken Dali maskeli çete hala Merkez Bankasındadır ve sürpriz gelişmeler yaşanmaya devam eder. Çete ile güvenlik güçleri arasında sıkı bir mücadele başlar.

La Casa De Papel 5. Sezon Ne Zaman Çıkacak?

4. sezonun sonunda çetenin altınları çalıp çalamadıkları tam netleşmedi ve son sahne bir sürprizle bitti.

Soygunun bitmemiş olması ve dizinin popülaritesi nedeniyle 5. bölümün çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Açıklanması durumunda buradan öğrenebilirsin.

Özellikle Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalınan şu günlerde en çok izlenen Netflix dizilerinden biri. Uzunca bir sürede en çok izlenen dizilerden biri olarak kalacak. Henüz izlemediysen bugünleri değerlendirebilirsin.

La Casa De Papel 5. sezon 1. kısım 3 Eylül 2021 itibarıyla Netflix‘te yayımlanmaya başladı. Sezonun ikinci kısmı Aralık ayı itibarıyla vizyona girecek.

La Casa De Papel Ne Anlatıyor: Başlangıç

Dizinin bu kadar ünlenmesini sağlayan İlk iki sezon yani darphane soygunu oldu. Aslında suç işleyen bu kişiler hem dizide hem de gerçek hayatta büyük sempati kazandılar.

Kendilerine has özellikleri olan bu sıradan adamlar bir amaç doğrultusunda bir araya gelir. Emniyet ve güvenlik teşkilatını alt ederek yüksek korunaklı bir yere girip paralarla kaçar.

Başına buyruk bu 8 kişilik çeteyi bir araya getiren Profesör, tüm planın detaylarını ve neler yapacakları 5 ay boyunca anlatır. Ekibin beynidir ve dışarıda kalıp ekibi yönlendirir.

Her bir karakter bir şehir ismiyle anılıyor: Tokyo, Moskova, Berlin, Nairobi, Rio, Denver, Helsinki ve Oslo.

Aslında Profesör’ün de bir şehir adı olacaktır: Vatikan. Ama yapımcılar bundan vazgeçer.

İlerleyen bölümlerde, bazı karakterler ayrılırken ekibe yeni eklenen karakterler olur: Lizbon, Stokholm gibi. Hatta saf değiştirip ekibe katılanlar olur.

Soygunculara şehir isimlerinin verilmesi sana Quentin Tarantino‘nun yazıp yönettiği ilk film olan 1992 yapımı Rezervuar Köpekleri‘ni hatırlattı mı? Bu filmde de karakterler isimleriyle değil de renklerle anlıyordu: Mr. White gibi.

La Casa De Papel Ne Anlatıyor da Bu Kadar Popüler Oldu?

Salvador Dali maskeli, kırmızı tutumlu bu adamlar zamanla birer ikonik kahramana dönüşür. Dizinin yapımcıları hikayede ve kahramanlarda herkesin kendinden bir şeyler bulmasını sağladı.

Diziye kimler hayran olmuyor ki. Ünlü futbolcu Neymar bile kısa süreliğine de olsa bir keşiş olarak 3. sezonda bir sahnede ekrana çıkıyor.

Aşk, tutku, sevgi, vefa, aile, baba-oğul ilişkisi, anne-çocuk ilişkisi, dostluk, adanmışlık, suçluluk, evlilik, sadakat, aldatma, iki yüzlülük gibi pek çok kavram ve duygu yer alıyor. İzleyiciyi, bunlardan birinin mutlaka yakalayacağı öngörülmüş.

Karakterlerin birbirleriyle olan kimi zaman öfkeli kimi zaman tutkulu ilişkileri, bilindik soygun dizilerinin önüne geçiriyor.

Karakterler,  günlük hayatta görebileceğin, zaafları olan insanlar. İnsana ait tüm özelliklere ve insanın iyi ile kötü arasındaki yolculuğa ayna tutuyor. Pek çok noktada toplumların ve insanların olaylara nasıl baktığını yansıtıyor.

Öne çıkan kadın karakterlerin olması ve anlatıcının bir kadın olması suç ve soygun temalı dramalara farklı bir soluk getiriyor, kadınları da dahil ediyor hatta feministlerin ilgisini dahi çekmeyi başarıyor.

Rehinelerle olan ilişkileri ve olay örgüsü yine oldukça ilgi çekici. Bilindik Stokholm sendromu, tekrar gündeme geliyor. Aşka ve ilişkilere ışık tutuyor.

Bu kadar popüler olmasında bir soygun olarak başlayan işin sisteme karşı bir başkaldırıya dönüşmesi olabilir.

Bella Ciao (Çav Bella) şarkısının dizide kullanılması kitleleri daha da tutkulu hale getiriyor. 1. kısımda 13. bölümünde Berlin ile Profesör Bella Ciao söylüyor.

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan insanlara bir nebze olsun umut oluyor, bir başka düzenin var olabileceğini hatırlatıyor.

Özellikle dizinin 3. sezonunda yeni soygun girişimiyle sisteme karşı olan isyan iyice hissettiriliyor. Modern Robin Hood hikayelerine gönderme yapıyor. Milyonların havadan saçıldığı sahne, unutulmayacak karelerden biri.

Yöneticilerin kirli defterleri ortaya saçılıyor. Bir taraftan soygun yaşanırken halkın yoğun desteği çeteye moral veriyor.

Sonuç Olarak

  • Dali maskesi, kırmızı tulum, darphane, merkez bankası, şehir isimleri, gri tonlu sahneler, müzikler gibi dikkat çekici pek çok öge ve ikon dizinin simgeleşmesine ve sevilmesine neden oluyor.
  • Soygun ile başlayan ancak bir isyana doğru yönelen sahneler, karakterler diziye kendini kaptırmanı sağlıyor.
  • Dizinin bir satranç gibi işlenmiş, bir sonraki hamlenin ne olacağını merak ettiren kurgusu insanı kendine çekiyor.
  • İnsanın ve sistemin zaaflarına müthiş atıflar yapıyor ve dizi eleştirel, isyankar bir boyut kazanıyor.
  • Elbette her TV şovunda çekim ve mantık hataları bulabilirsin. Ancak bunlara takılmadan keyifle izleyebileceğin bir dizi.

Reklamdı, bağlantı koptu, indirilemiyor, dosya yok, virüs mü bulaştı, ona tıkla buna tıkla vs. bir sürü dertle uğraşmadan en iyi Android film izleme uygulamalarından biri olan Netflix‘e bir aylık abone olup rahatça izlemeni tavsiye ederiz.

Dizide cinsellik ve argonun yoğun kullanımı aileleri üzecek gibi. Çocukların kişisel ve cinsel gelişimini olumsuz etkileyecek ögeler içermekte. Bu yüzden çocuklara izletilmemeli.

La Casa de Papel ne anlatıyor diye merak ediyorsan mutlaka diziyi izleyip kendin karar vermelisin, bir soygun mu, bir isyan mı yoksa çok daha fazlası mı?

Köksal Uslu: