Blog Ne İşe Yarar, Nedir, Merak Edilen Konular

Kafana takılan bir şeyi nasıl yapılır diye İnternet’te aradığında okuduğun pek çok yazı birer blog. İşte, blog ne işe yarar, nedir, merak edilen sorulara cevaplar.

Dijital dünyanın günceleri bloglar artık olmazsa olmazlardan. İster bir son kullanıcı ol ister bir online satış uzmanı ol, bir bloğa ihtiyacın olacak.

Webin önemli yapı taşlarından biri olan blog ne işe yarar, bugün ele alacağız. Blog nedir ile başlayıp aklına gelebilecek pek çok soruya cevap vereceğiz.

Blogların iki boyutu var: okuyucular ve içerik üreticileri. Her iki kesime de hitap eden temel sorulara yanıtlar bulacaksın.

Instagram’da gizlilik ile ilgili merak ettiğin bir konuya cevap ararken Google seni Blogsal.net gibi bir teknoloji bloğuna yönlendiriyor. Bu işin okuyucu/son kullanıcı boyutunu oluşturuyor.

Ancak bir şey nasıl yapılır öğrenmek için çaba harcarken edindiğin tecrübelerini insanlara aktarmak istediğinde blog dünyasına sen de benim gibi bir içerik üreticisi olarak adım atıyorsun.

İçerik üretimi, daha kapsamlı. Blogger, blog açmak, blog nasıl açılır, blog nasıl yazılır gibi soru ve kavramlar işin içine giriyor.

Lafı daha fazla uzatmadan kavramlarla tanışmaya başlayalım.

Blog Nedir?

Blog nedir sorusuna farklı cevaplar verilse de kısaca dijital günlük, web güncesi, ağ günlüğü denilebilir. İngilizce web ve log (günlük, jurnal, kütük) kelimeleri birleştirilerek oluşturulmuştur. 1999’da Peter Merhoz bu weblog (ağ günlüğü/kütüğü) kavramını, blog kelimesi şeklinde kısaltmıştır.

Blog, ilk çıkışında kişisel duygu ve düşüncelerin yazıldığı klasik günlüklerin İnternet’e taşınmış hali gibi düşünülse de bugün artık web teknolojilerinin, iş dünyasının ve dijital pazarlamanın vazgeçilmez bir ögesi durumda.

Öyle ki GrowthBadger’a göre 2020’de 17 milyar web sitesi bulunuyor, bunun 600 milyonu bloglardan oluşuyor, dakikada 4000, yıllık 5,5 milyondan fazla blog yazısı paylaşılıyor.

Rakamlar ilginin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Blogger Nedir?

Blog yazarına blogger, blogcu denir. Blogger, bir blog için içerik üreten, paylaşımda bulunan, insanları aydınlatan ve yönlendiren kişidir. Bu işi bir hobi gibi de görebilir veya bir meslek olarak da seçebilirsin. Karar senin.

Ayrıca Blogger, ücretsiz olarak blog açıp yazılarını paylaşabileceğin Google tarafından sunulan blog platformudur.

Blog Açmak Nedir?

Blog açmak, yeni bir bloğa başlamak için kullanılan bir tabirdir. Bir fikir veya konu üzerine yazılar yazmaya veya paylaşımlar yapmaya karar verenler, blog açar yani bir blog başlatır.

Kodlama gibi çok fazla teknik bilgiye sahip olmadan da blog açmak mümkün. PHP, HTML kodlama bilgilerine sahip olmak her zaman için avantaj.

Blog açmak için kullanabileceğin WordPress, Blogger, Wix gibi ücretsiz platformlar mevcut. Daha profesyonel düşünüyorsan bu platformların ücretli versiyonları da mevcut.

Sıfırdan blog açmak için İnternet’te bulabileceğin sayısız kaynak var ancak Wpmavi’de çok faydalı rehberler bulabilirsin.

Blog Türleri Nelerdir?

Blog türleri nelerdir diye sorulduğunda farklı cevaplar verilebilir. Burada 6 temel blog türüne değinelim.

1- Kişisel Bloglar

Kişisel blog, kişilerin kendi duygu ve düşüncelerini aktardığı blog türüdür. Blogger yani blog yazarı bir konuyla ilgili kendi fikirlerini paylaşır. Bu siyasetten bir hobiye kadar çok farklı konular hakkında olabilir.

Bloğun ilk çıkışı gibi kişi kendi yaşam öyküsünü, tecrübelerini okuyucuya aktarır. Burada ticari kaygılardan ziyade yazı yazmanın ve insanlara bilgi aktarmanın zevki söz konusudur.

Elbette kişisel bloglar üzerinden de para kazanılabilir. İlgiyle takip edilen bir blog iş dünyasının da dikkatini çekecektir.

2- Kurumsal – Ticari Bloglar

Kurumsal veya ticari blog, bir kurumun sunduğu hizmetlere dair paylaşımlarda bulunduğu blog türüdür. Bu kurum, ticari faaliyetlerde bulunan bir şirket veya organizasyon olabilir.

Müşteri çekmek, faaliyet alanlarını göstermek, hizmet alan müşterilere yardımcı olmak veya organizasyonun hedeflerini aktarmak amacıyla oluşturulur.

Ticari kaygılar ön planda olur. Alanında uzman kişilerce oluşturulur. Yazarın kimliğinden ziyade kurumsal kimlik ve marka ön plana çıkar.

3- Profesyonel Bloglar

Profesyonel blog, uzmanlık gerektiren bir alanla ilgili makalelerin paylaşıldığı blog türüdür. Gelir elde etme amacıyla oluşturulduğu için kurumsal bloglara benzer.

Profesyonel bloglarda, alan uzmanlığının yanı sıra yazarlık becerilerine de profesyonel derecede sahip olmayı gerektirir. Kaliteli yazılar kaleme alınır hem para kazanılır hem de okuyucu bilgilendirilir.

Yazarın mesleği profesyonel olarak bloggerlık yani blogculuktur. Hem nitelikli içerik üretir hem de okuyucu çekmek ve daha fazla gelir elde etmek için stratejiler geliştirir.

4- Temasal – Niş Bloglar

Temasal bloglar, her şeyden bahsetmek yerine belirli konular üzerinde duran blog türüdür.

Niş blog ise daha özel ve sınırlı konuları ele alır. Pek çok şeyden bahsetmek yerine tek bir konu üzerine açılır.

Örnek vermek gerekirse teknoloji üzerine açacağın bir temasal bloğun kapsama alanını, teknoloji > telefonlar > İşletim sistemleri > Android > uygulamalar/oyunlar şekilde daraltarak daha niş hale getirebilirsin. Örnek olarak AndroidListe‘yi inceleyebilirsin.

5- Sosyal Medya Blogları

Paylaşım yapılan sosyal ağa bağlı olmakla birlikte farklı medya araçlarıyla içerik üretip yayınlanması sonucu oluşan blog türüdür. Sosyal medyanın yoğun kullanımı bu blog türünü doğurmuştur.

Twitter gibi yazılacak karakter sayısının sınırlı olduğu sosyal ağlar ile mikro blog kavramı hayatımıza girdi. Mikro bloglarda yazıların hacimleri daha küçüktür. Resim veya videolar ile geliştirilebilir.

Resim, video gibi pek çok medya, sosyal ağlar üzerinden paylaşılır ve kişisel veya kurumsal bloglar oluşturulur. Influencer (etkileyici/hatırlı) pazarlama, bu tür bloglara olan ilgiyi arttırmaktadır.

Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube gibi ağlar üzerinden bir blog açabilir ve gelir elde edebilirsin.

Tik Tok, YouTube gibi ağlarda video paylaşmak esas olduğundan Vlog kavramı da ortaya çıkmıştır. Belirli bir alanla ilgili günlük video kayıtları paylaşmak suretiyle bir vlog oluşturabilirsin.

6- Tersine Bloglar (Reverse Blogs)

Reverse blogs, tersine bloglar, klasik blog anlayışının dışında işleyen modern bir blog türüdür. Seçki bloglar veya konuk yazarlı bloglar olarak da adlandırılabilir.

Klasik bloglarda, içerik üreticisi bir yazar veya yazar topluluğudur ve kendi bloglarında yazılarını paylaşırlar. Ekip dışında pek kimse bulunmaz. Konuk yazar başvurularını zaman zaman kabul edebilirler.

Tersine bloglarda süreç biraz daha farklı işler. Bloğun bir editör ekibi bulunur, bunlar içerik üretmezler. Bloglarında yazı yazmalarını istedikleri kişileri davet ederler veya konuk yazar başvurusu alırlar. Bu kişilerden belirledikleri konular hakkında yazmalarını isterler. Yazılan bu bloglar ekip tarafından gözden geçilir, beğenilenler yayınlanır.

Editörler bir nevi seçki oluşturur. Blogda yazan binlerce kişi olabilir ancak nihai kararı veren editör ekibidir.

Okuyucular makaleleri değerlendirebilir, yorum bırakabilir isterlerse yazarları takip edebilir. Okuyucuların içeriklere ulaşmak için ücret ödemeleri gerekebilir.

Sosyal medya siteleri ve forumlarla karıştırmamak gerekir. Her ne kadar kullanıcı temelli bir blog yapısı olsa da içerikler editörler tarafından sürekli kontrol edilir. Soru cevaptan, takipçi ve beğeni sayısından ziyade kaliteli makaleler ön plana çıkmaktadır.

En iyi örneği ise Medium’dur.

Blog Ne İşe Yarar?

Tanımını açıkladıktan sonra blog ne işe yarar ele alalım. Günlüklerin webdeki halinden bugün dijital dünyanın bilgi kaynaklarına dönüşmüş durumda.

Kişisel olarak bilgi ve tecrübelerini insanlara aktarmanı sağlarken profesyonel açıdan bakıldığında da bir web sitesine daha fazla trafik çekecektir.

Kişisel Blog Ne İşe Yarar?

Kişisel blog ne işe yarar, ne gibi faydalar sağlar maddeler halinde ele alalım.

1- Kendini İfade Etmene Yarar

Blog, temelde bir günlüktür. Sanal alemde kendini ifade etme biçimlerinden biridir. Kendi duygu ve düşüncelerini, olaylara bakış açını yansıtırsın. İdeallerini, gözlemlerini, tecrübeleri insanlarla paylaşır, tavsiyelerde bulunursun.

Toplumsal olaylara bakışını anlatabilir, gün içerisinde yaşadığın bir olaya dair izlenimlerini aktarabilirsin.

Gezmeyi seven biriysen gittiğin yerlerle ilgili yorumlarını gezi bloğuna yazıp buraya gelmeyi düşünen insanlara tavsiyeler de bulunabilirsin. Belki de az malzemeyle lezzetli bir yemek nasıl yapılır yemek bloğunda anlatabilirsin.

2- Kendini Geliştirmene Yarar

İlk blog yazmaya başladığında hem yazma becerileri hem de içerik üretme konusunda zorlanabilirsin. Hem hatasız bir şekilde yazman hem de bahsedeceğin konuya hakim olman gerektiğinden kendini geliştirmek zorunda kalacaksın.

Blogculuk, dil kurallarına uygun yazmayı gerektirir. Kelime haznesi, imla ve dil bilgisi kuralları açısından zamanla becerilerini artıracaksın.

Yazacağın konuyla ilgili yapacağın araştırmalar kendini geliştirmene katkı sunacaktır. Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu, onu öğretmektir. Öğretebilmek için önce kendin iyi bir şekilde öğrenmelisin.

Hiç denemediğin ya da bilmediğin bir konuda yazman, inandırıcı olmayacak, yazdıkların okunmayacaktır.

Çok fazla blog var. Önemli olan özgün içerikler üretebilmek. Bunu yapmak için çaba sarf ederken kendini ne kadar geliştirdiğini fark edeceksin.

3- Kişisel Becerilerini Göstermene Yarar

Blog sayesinde tecrübe sahibi olduğun, uzmanlık yaptığın bir alanla ilgili bilgilerini insanlarla paylaşabilir, kişisel becerilerini gösterebilirsin. Deneyimlerini aktararak insanlara bir şeyi kendilerinin nasıl yapabileceklerini öğretebilirsin.

Bilgisayara meraklıysan veya bu konuda yetkin olduğunu düşünüyorsan kullanıcıların karşılaştıkları sorunlara çözümler sunduğun bir blog çok faydalı olacaktır. Hem bilgisayar konusunda ne kadar uzman olduğunu gösterebilir hem de insanlara yardımcı olabilirsin.

Siber güvenlik uzmanı olarak hazırlayacağın bir blog, bu alanda yetkin biri olduğunu göstermene katkı sağlayacaktır.

Blog yazdığın alanla ilgili uzmana ihtiyaç duyan kişilerin veya kurumların sana ulaşmasını kolaylaştıracaksın.

4- Bilinirliğini Arttırmana Kendi Markanı Yaratmana Yarar

Blog kendi markanı yaratmanı ve daha çok tanınmanı sağlayacaktır. İnsanların seni keşfetmesini beklemek yerine, seni bulmalarını kolaylaştıracak yazılar kaleme alabilirsin.

Sunduğun çözüm önerileri, olaylara yaklaşımınla farkını ortaya koyabilirsin. Özellikle niş, mikro blog çalışması yapanlar, zamanla bu alanda otorite haline dönüşür.

Herkes bu kişilerin ne diyeceğini, ne yapacağını merak eder. Haliyle bu da kişisel bir markanın doğmasına neden olur ve sana yeni gelir kapıları da açacaktır.

Kısacası bloğun kendi reklamını ve tanıtımını yapmana büyük katkı sunacaktır.

5- Senle Aynı Zevklere Sahip İnsanlarla Bir Topluluk Kurmana Yarar

Yazdığın konulara ilgi duyan insanlar, yorumlar yazmaya, sorular sormaya başlayacaktır. Zamanla bir okuyucu kitlesi oluşturacak ve bir topluluğa hitap eder hale geleceksin.

Aynı zevklere ve ilgi alanlara sahip insanlarla buluşmana katkı sağlayacak, kendi sosyal çevreni oluşturmana yardım edecektir.

Profesyonel Blog Ne İşe Yarar?

Bloglar, kişisel kullanımların çok ötesine geçmektedir. Kişisel anlamda saydıklarımız, profesyoneller için de geçerlidir ancak temel bir farka sahiptir.

Profesyoneller bu işi daha ticari düşünür, gelirin yanı sıra çok daha fazlasını elde eder.

Futbol ya da başka bir spor dalıyla uğraşan amatör ve profesyonel kulüpleri bir düşün. Her ikisi de aynı sporu yapmış olsa da sağlayacakları faydalar farklı olacaktır.

Şimdi profesyonel blog ne işe yarar bakalım.

1- Arama Motorlarında Üst Sıraya Çıkmayı Sağlar

Web sitende oluşturacağın bir blog ile organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda gözükebilirsin. Blog içerikleri hazırlanırken SEO’ya uygun yazıldığında arama sonuçlarını olumlu yönde katkı sunacaktır.

Kaliteli içeriklerin düzenli olarak yayınlanması, sayfa otoritesini arttıracak bu da sıralamanı oldukça etkileyecek ve seni üst sıraya çekecektir. Reklam vermeden de Google’da bulunabilirsin.

2- Bir Web Sitesine Daha Fazla Trafik Çeker

İçerik olarak güncellenen bir blog, web sitene daha fazla trafik çekecektir. Arama motorları güncel ve kaliteli içeriklere ziyaretçileri yönlendirir.

Okuyucuların ilgisini çekecek yazılar paylaşman, sitede geçirilen süreyi de artıracak. Haliyle reklam gelirlerine önemli katkı sunacaktır.

Satışı yapılan ürün veya hizmet ile ilgili blog paylaşımları, hem arama motorlarının hem de tüketicilerin dikkatini çekecek, daha fazla bilgi almak isteyenler siteni ziyaret edecektir. Bu da sitede doğal bir trafik oluşturacaktır.

3- Yeni Müşterilere Kapı Aralar

Arama motorlarından siteye gelen ziyaretçiler, zengin ve kaliteli bir içerikle karşılaştıklarında satın alma fikirleri değişebilir, birer potansiyel müşteriye dönüşebilir.

İngilizce öğretimi yapan bir şirketinin olduğunu düşünelim. İngilizce blog hazırlayıp insanlara dil öğrenmelerini kolaylaştıracak yöntemler sunabilir, daha fazla desteğe ihtiyaçları varsa kurslarını veya öğretim araçlarını tavsiye edebilirsin.

Bloglar, dijital pazarlamada etkin olarak kullanılmakta, müşteri yaratma konusunda büyük potansiyele sahiptir.

4- Marka Bilinirliğini Artırır

Kapsamlı bir şekilde hazırlayacağın bloğun, rakiplerinin önüne geçmeni, daha çok tanınmanı sağlayacaktır. Hizmet veya ürünler ile ilgili paylaşacağın bilgiler tanınmanı, kendi tanıtımını yapmanı sağlayacaktır.

Siten üzerinden satışını yaptığın ürünlere dair gerçek kullanıcı deneyimlerini içeren incelemeler, değerlendirmeler yayınlayabilirsin. Pek çok ürün listesi hazırlayabilir, nasıl kullanılacaklarını anlatan öğreticiler paylaşabilirsin.

5- Para Kazandırır

Blog yazarlığı yapmak bir hobinin ötesine rahatlıkla geçip para kazandırabilir. Kaliteli ve özgün bir blog oluşturulduğunda sponsorluk anlaşmaları, reklamlar, satış ortaklığı veya doğrudan ürün satışı ile gelir elde edilebilir.

İyi hazırlanmış bir şirket bloğu, okurları müşteriye dönüştürüp satışları arttıracağı için önemlidir. Kurumsal bir kimliğe sahip blogların gelir elde etmemesi mümkün değildir.

Uzun soluklu bu süreçte para kazanmak için acele etmemeli, zamana yaymalısın. Blogda açık ve ısrarlı bir şekilde okuyucuya bir şeyleri satmaya çalışman ve sürekli bundan bahsetmen ziyaretçilerin kaçmasına neden olabilir. Dengeli bir çizgide gitmelisin.

6- Yeni İş Fırsatları Doğurur

Özgün bir blog oluşturulmuş ve otorite olarak görülüyor ise blogculardan seminer ve konferanslara konuşmacı olarak katılması istenebilir.

Farklı şirketlerin blog ekibine eğitimler verilmesi veya mevcut bloğun geliştirilmesi talep edilebilir.

Birlikte çalışma teklifi sunulabilir veya bloğun satın alınmak istenebilir. İçerik üretimi konusunda da pek çok yeni iş teklifi olacaktır.

Sonuç Olarak

Blog ne işe yarar diye baktığımızda hem tek başına hem de web sitesine entegre olarak olmazsa olmazlardan biridir. Hem kişisel hem de profesyonel amaçlar için kullanılabilir.

Kişisel anlamda İnternet ortamında saygınlığı artırmanın en kolay yoludur.

Profesyonel anlamda bakıldığında bir siteye trafik çekmenin ve potansiyel müşterilere ulaşmanın en kolay yoludur.

Kişisel olarak teknik bilgiye sahip olmadan da başlansa da profesyonel anlamda ciddi bir birikim ve teknik alt yapı gerektirir.

Ya kendine bir blog açıp blogger ol ya da mevcut blogları okuyarak, yorum yaparak, takip ederek, abone olarak destek ol ve bu dünyada sen de yerini al.

Emin ol ki kendi zevkine göre bir blog mutlaka bulacaksın.

Blog Ne İşe Yarar Sık Sorulan Sorular

1- Blog nedir, ne işe yarar?

Blog, sık aralıklarla güncellenen, en yeniden eskiye doğru farklı konularda yazılmış makalelerin yayınlandığı İnternet siteleridir. Bir konuyla ilgili kişisel duygu ve düşüncelerin aktarılmasını, kazanılan tecrübelerin insanlara sunulmasına, bir şeyin nasıl yapılacağının öğretilmesine yarar.

2- Blogger olmak ne demek?

Blogger, blog yazan veya yöneten kişiye denir. Blogger, kullandığı platforma bağlı olarak takipçi ve okuyucu kitlesine fotoğraflar, videolar veya makaleler aracılığıyla bilgi birikimini aktarır. Kitlelere yön verir ve tecrübelerini paylaşır.

3- Kişisel blog ne işe yarar?

Kendini ifade etmene, geliştirmene, uzmanlığını göstermene, tanınmana, bir marka oluşturmana, para kazanmana ve senle aynı zevkleri paylaşan insanlarla bir araya gelmene yardımcı olur.

4- Blog ve Türleri Nelerdir?

Tür olarak bakıldığında kişisel, kurumsal/ticari, profesyonel, temasal/niş, tersine bloglar ve sosyal medya blogları sayılabilir. Bunları daha da çeşitlendirmek mümkün. Teknoloji, spor, otomobil, moda, eğlence, eğitim gibi pek çok farklı alanda blog açılabilir.

5- Blog yazarak para kazanılır mı?

Evet, yazılan blog başına para kazanılabilir. Kimi bloggerlar 4 haneli rakamlara yazılar yazabilmektedir. Blog sayfasında yer alan reklamlardan, satış ortaklığından ve sponsorluktan gelir elde edilebilir. Aylık 1000 gösterimi olan bir blog ortamala 10 ila 100 dolar arasında kazanç sağlayabilir.

Köksal Uslu: